IMG_0073 (1)

Een goede begeleiding bij borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor jou en je baby. Kraamzorg Thuis vindt het belangrijk dat (aanstaande) ouders op een professionele wijze informatie krijgen zodat je een bewuste keuze kunt maken of je borst- of flesvoeding aan je baby gaat geven.

Een goede begeleiding bij borstvoeding is belangrijk voor het welslagen ervan. Om deze begeleiding te waarborgen heeft Kraamzorg Thuis goed opgeleide kraamverzorgenden in dienst. De kraamverzorgenden worden jaarlijks bijgeschoold op het gebied van borstvoeding.

Het geven van borstvoeding

Wat kun je verwachten?

Kraamzorg Thuis erkent het belang en de gezondheidswinst van borstvoeding voor het kind en informeert en stimuleert de (aanstaande) moeder op allerlei wijze borstvoeding te geven. Het borstvoedingsbeleid van onze organisatie is volledig ingericht op de vijf standaarden, zoals vastgesteld door Baby Friendly en WHO/ Unicef:
Tijdens de zwangerschap begint ook de voorbereiding op borstvoeding. We geven informatie over de verschillen tussen borstvoeding en flesvoeding.

Zo kun je samen met je partner je keuze maken. Maak ook gebruik van de informatie van borstvoedingsorganisaties. Borstvoeding is de beste voeding voor jullie baby, het komt soms voor dat het geven van borstvoeding niet lukt , dat het vanwege bepaalde redenen niet mag of dat je het niet wil geven. Kraamzorg thuis respecteert jullie keuze die wordt/ is gemaakt mbt de voeding die gegeven gaat worden.

IMG_0063

een booster voor jullie baby

Het ‘vloeibare goud’

Meteen na de geboorte ligt je baby met zijn of haar blote lijfje lekker tegen je aan. We zorgen voor rust, zodat jullie als ouders alle tijd hebben om te genieten van dat bijzondere eerste uur met elkaar. Als je kiest voor borstvoeding, dan zal je baby binnen een uur aan de borst worden gelegd. Je pasgeboren baby voelt je warme huid en en gaat vaak al op zoek naar de borst. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang. Deze eerste melk noemen we colostrum , het ‘vloeibare goud’ genoemd. Colostrum bevat een hoge concentratie aan eiwitten, mineralen en vitaminen. Je kunt het zien als een booster voor jullie baby. Colostrum werkt laxerend wat weer ten goede komt voor het bevorderen van de eerste ontlasting van de baby ,ook wel meconium genoemd.

In het begin is het heel normaal dat jullie baby minimaal 8-12 voedingen per 24 uur wil drinken. Dit komt neer op ongeveer elke 2-3 uur zowel overdag als s ’nachts. De borstvoeding komt daardoor goed op gang. Naarmate jullie baby ouder wordt hoe minder vaak ze kunnen komen voor een voeding. Het advies is om jullie baby bij je in de buurt te hebben, het liefst op dezelfde kamer gedurende de nacht, zo kan je goed horen wanneer jullie baby voedingssignalen laat zien/horen en hierop inspelen. Wachten tot ze huilen is niet het advies, vaak zijn te dan te boos en ongeduldig waardoor aanleggen niet meer kan lukken. Onze kraamverzorgster gaat jullie leren wanneer je het op het juiste moment jullie baby goed kan aanleggen.

Belangrijk om te weten

In de praktijk

Soms heeft een baby bijzondere zorg nodig en kunnen jullie tijdelijk niet bij elkaar zijn. Of valt jullie kindje teveel af, onze kraamverzorgster is er om jullie te helpen met afkolven als deze keuze wordt gemaakt. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen of een flesje. Ze drinken dan niet zo goed meer aan de borst. We adviseren daarom om voorlopig liever geen fopspeen of flesje te geven. Door een fopspeen kan  je baby ook minder vaak aan de borst drinken omdat we niet goed kunnen zien wanneer er een voedingssignaal afgegeven wordt.

Na afloop van de kraamtijd kun je voor begeleiding bij borstvoeding terecht bij het consultatiebureau. We geven je ook informatie over de borstvoedingsorganisaties. Daar zijn vrouwen actief die zelf hun kinderen gevoed hebben en na een extra training allerlei vragen kunnen beantwoorden. Na een tijdje is borstvoeding geven voor de meeste vrouwen makkelijk en plezierig. Met UNICEF en de WHO raden we je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk te geven. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig.

Soms heeft het geven van borstvoeding een extra zetje nodig

Lactatiekundig advies

Soms ontstaan er situaties waarbij, ondanks de hulp van kraamverzorgende en verloskundige extra advies van een lactatiekundige nodig is. De lactatiekundige kan aanvullende begeleiding bieden wanneer de borstvoeding niet gaat zoals gewenst.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. Aangeraden wordt om altijd zelf de polisvoorwaarden van de verzekering te raadplegen.

  • Voorlichting en advies

  • Problemen bij het aanleggen van de baby

  • Het weigeren van de borst

  • Pijnklachten

  • Terugkerende borstontstekingen

  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby

  • Vroeggeboorte

  • Ziekte of handicap van moeder of baby

  • Opnieuw beginnen met borstvoeding

www.borstvoeding.com

Kenniscentrum Borstvoeding geeft informatie samengesteld door lactatiekundigen en moeders.

www.borstvoeding.nl

De gezamenlijke site van de Nederlandse samenwerkende borstvoedingsorganisaties. De afzonderlijke organisaties hebben ieder een specifieke taak en met elkaar wordt het gehele werkveld bestreken. Op deze site wordt ingegaan op de verschillende taken zodat duidelijk is wat van iedere organisatie verwacht kan worden.

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

Vereniging Borstvoeding Natuurlijk geeft wetenschappelijk gefundeerde, consistente informatie over borstvoeding aan (aanstaande) ouders en andere belangstellenden. Door het hele land heen zijn 175 vrijwilligers opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding. Je kunt een contactadres van een vrijwilliger in de buurt van de moeder doorgeven.